marți, 25 ianuarie 2011

Exercitiu de imaginatie

     Oare ... ce am fi noi acum, ca popor, daca nu exista notiunea de "armata" ? Oare, acum am fi vorbit aceeasi limba ? Oare ... mai existam ? Ma intreb ... cati dintre cei care se implica "activ" in tot felul de discutii despre armata si pensionari militari au auzit de nume precum Decebal, Burebista, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, si pot sa le asocieze si cu altceva decat strazi, bulevarde, stadioane, etc...


Vad tot felul de discutii, referitor la ce inseamna armata. Oare ... daca am fi trait in vreme de razboi, avea alta insemnatate in ochii nostri ? Acum ceva ani, cand se intorcea de pe front, armata tot asa era privita ? Chiar vi se pare corect sa aruncam acum cu pietre in tot ce inseamna armata ?


Nu iau apararea nimanui, incerc doar sa ma intreb ce ar fi insemnat pentru mine. Deasemenea, mi se pare absurd sa vad discutii despre ce se intampla in unitatea X sau Y, care devin etichete pentru tot ce inseamna armata. Asta ca sa nu mai discutam despre cei care intra in aceste discutii, ca mai mult de 50 % nu stiu ce e aia ... pentru ei e doar un fel de bau-bau de care sunt bucurosi ca au reusit sa scape, de cativa ani incoace.
Nu vreau sa intru in discutii inutile cu nimeni ... dar, timp de 2000 de ani am avut si ne-am respectat armata. Acum o denigram? Le spunem ca daca nu am avut razboaie in ultimii ani, primesc prea multi bani ca pensie ? Le spunem ca nu putem sa ii platim pentru anii de lagar sau de prizonierat pe nu stiu unde ? :) Penibil.

Respect Armatei Romane! Avem cel putin o datorie morala fata de ei.

Sa nu uitam ca acum ceva vreme armata nu era "optionala". Si majoritatea batranilor de azi stiu ce inseamna armata, stiu ce inseamna si razboi. Da ... ei:
"Bătrânii. România îi batjocoreşte cu sadism de 20 de ani. Îi ţine în foame şi în frig. Sunt umiliţi, bruscaţi de funcţionari, uitaţi de copii, călcaţi de maşini pe trecerea de pietoni. Sunt scoşi la vot, ca vitele, momiţi cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privaţi prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde şi bătute, asta au ajuns bătrânii noştri. Câini ţinuţi afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane.
Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiţi. O fonotecă vie de experienţă şi înţelepciune a unei generaţii care a trăit atâtea grozăvii e ştearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor." (Bradut Florescu)
Dupa cum bine spunea Bradut Florescu aici... Romaniei i-a disparut rostul. Uitam ca avem batrani, si uitam ca avem istorie. 

Nota: Nu ma intereseaza cat, cum, si de ce castiga fiecare cat castiga (pensie, salariu sau orice alta forma de venit), in schimb mi se par jenante discutiile de "fond". Alea ce descriu viata militarilor, a ofiterilor, activitatea lor de o viata. Ca sa nu mai spunem de situatiile in care argumetnele sunt aduse de cei care nu au vazut o unitate militara decat din masina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...