sâmbătă, 14 august 2010

"Plimbare" pe Lapos (7 aug 2010)

Timp de citire: 10-15 min.

Anul asta am tot facut planuri sa ies la fotografiat si prin Hasmas. Prima tentativa a fost prin mai, am stat mai multe zile acasa (Bicaz), si imi tot facusem planuri macar pentru Cheile Bicazului - Lacu Rosu. Din pacate, toata saptamana cat am fost acolo a plouat. Cu galeata ... de nu mai reuseam sa intru nici in curte cu masina :D Ma rog, a dat soarele intr-o zi in Bicaz, si a fost musai sa fug la Lacu Rosu. Acolo ploua ... iar "tura" la Lacu Rosu a fost o plimbare cu masina pana acolo, respectiv juma' de ora la un suc, admirand vremea de sub umbrelele unei terase...


In iulie a fost a doua tentativa. Nu aveam timp prea mult, dar ma multumeam cu cateva ore prin Cheile Bicazului. Cand am ajuns, era soare, chiar eram incantat. Mi-am luat rucsacul, camera si trepiedul, cateva cadre de pe langa masina, cateva cadre pe albia Bicazului, si ... a inceput sa ploua :) Bine macar ca nu ajunsesem prea departe ....


Acum o saptamana am ajuns din nou acasa, si de data asta stiam ca cel putin vremea o sa ma lase in pace. Ma rog ... ploaia, ca de ceva timp avertizarile meteo sunt pentru canicula :) Planurile erau pentru zona Sugau - Lapos, locuri de care ma leaga multe amintiri ale copilariei. Au trecut ani buni de cand nu am mai ajuns pe acolo, si chiar imi era dor. Nu sunt trasee marcate, nu e chiar o zona turistica, dar cunosc destul de bine locurile iar ce nu stiu pot completa oricand cu harta si GPS'ul, si pana la urma am fost impreuna cu tatal meu, care a copilarit ani buni in zona respectiva.

Aproape de cariera Bicaz-Chei
Traseul ales era sa parcurgem Valea Sugaului pana aproape de Poiana Izvoarelor, apoi sa iesim spre Capu Jidanului, pe culme catre Vf. Danciului - zona Munticelu-Criminis, si sa coboram in Bicazu Ardelean pe Picioru Mare. Pentru ca nu ne intorceam la punctul de plecare eu am lasat masina in Bicazu-Ardelean, urmand ca dupa ce coboram sa avem cu ce o "recupera" pe cea a tatalui meu. Din pacate, am plecat destul de tarziu, fapt ce avea sa ne modifice putin planurile.

Drumul spre Sugau, in dreapta-sus este zona Cheile Sugaului.
Pe la 10 am inceput sa urcam, "trei oameni si'un caine" :) Eu, tata, varu', si bineinteles cainele tatalui meu, care e deja prezent in masina cand simte ca e vorba de "plimbare". Drumul incepe din zona carierei de piatra, se poate trece si prin Rezervatia Cheile Sugaului, dar de data asta am ales sa ocolim pe drumul forestier, prin stanga. Drumul pe Sugau este bun, doar unele locuri au fost rupte de viituri, dar se poate parcurge cu o masina de teren.


Am mers destul de lejer, nu aveam nici o graba. In plus, soarele ardea destul de tare, asa ca incercam sa profitam de fiecare colt de umbra intalnit in drum. La inceput a fost mai simplu, valea este impadurita, soarele inca nu apucase sa ridice si am dat peste multe zone umbrite. Pe masura ce ajungem in locurile in care padurea a fost "rasa" cu ani urma, e tot mai greu sa gasesti un loc racoros.


Primul punct de popas este la "Borviz", un izvor de apa minerala aflat pe acest traseu. Din pacate, timpul si apa au lucrat in structura terenului de langa el, asa ca acum pare a fi "diluat" fata de cum il stiam. Inca se mai simte totusi un iz de sulf. Ne racorim, si dupa un popas de jumatate de ora pornim din nou.

Ceva mai sus, gasim o cascada ce coboara de pe Muntele Jidanu. "Poze time".
In scurt timp incepem sa urcam pe stanga, spre Poiana Izvoarelor. Locurile s-au schimbat mult, nu mai exista padurea pe care o stiam.

A fost odata o padure ...
Incerc sa merg pe drumul pe care il stiam, dar ajung putin mai in stanga fata de cum ar fi trebuit. Totul pare altfel, unde era padure nu mai e nimic, unde erau puieti acum sunt brazi inalti. Nu am gresit, am ajuns la "Şipot", izvorul care a ramas neschimbat. Doar rachita de deasupra lui s-a extins, ca o umbrela, sub care poposim sa ne racorim.

La sipot

La 15:30 ajugem "La Coliba". Din pacate, niste oameni "buni" se pare ca au fortat usa, in ce scop nu stiu, ca nu aveau ce gasi acolo. In plus, a fost spart si acoperisul, pentru a intra prin pod... Tin sa le "multumesc" pe aceasta cale, imi pare rau dar nu imi permit sa scriu aici tot ce as vrea sa le transmit...


Langa coliba
Varu' si tata
Vedere larga
Stam sa mancam, apoi ne mai permitem un ragaz destul de lung. Pe vremea asta, e pacat sa nu tragi un pui de somn in iarba, si oricum era destul de tarziu sa mergem catre Capul Jidanului si apoi spre Bicazu Ardelean, cel mai probabil ajungeam noaptea. In plus, se adunau nori negri in partea aia - ploile anuntate catre Harghita...


Ca sa nu ne intoarcem pe acelasi traseu, urcam putin spre Varful Lapos, apoi mergem pe curba de nivel ("ca vaca :D") spre Barnadu.

P'acolo mergem
Spre Muntele Jidanu

Noi sau ploaia ? Care ajunge primu' pe culmea aia din stanga ?


Eu, cu'n Jidan in spate :)
Eh, ce-i drept, de aici am mers cam intins. Nu atat eu, cat "tata cu varu". Norii se aratau cam amenintatori, deja tuna destul de aproape, asa ca ne asteptam sa ne prinda si ploaia. Eu oricum eram "cu vaca" in spate, eram mult prea concentrat pe activitatea de a face poze cu telefonu', pentru camera consideram ca nu are rost sa ma agit, nu imi placea lumina... Si in plus, ma asteptau jos, doar nu plecau fara mine :))

D'a coasta'

Spre cariera, jos in vale e Barnadu
Ajungem la Barnadu, ploaia ne-a iertat, de aici mai avem putin. Deja se insereaza, dar nu avem de ce sa ne facem probleme, o sa ajungem pe lumina. Dintr-o poienita, vedem doua capre negre in zona Bardosului, iar camera mea se chinuie sa focalizeze.


Ne continuam drumul prin padure, si in scurt timp iesim aproape de drumul Sugaului. In 15 min suntem la masina, ne odihnim, apoi plecam spre casa. Cam asta a fost plimbarea noastra pe Lapos.





Vezi Masivul Hasmas - Tura pe Lapos pe o harta mai mare.

1 comentarii:

Mike spunea...

Eh, si eu astept sa se faca vineri, cu atat mai mult cu cat week-end-ul asta ajung iarasi acolo :)

Sa vedem, daca e vremea buna am in plan o tura mai lunga: Lacu Rosu - Vf. Licas apoi pe culmi spre Lapos-Capu Jidanului. Sau poate spre Ceahlau, inca nu sunt hotarat :))

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...