joi, 3 iunie 2010

"Catedrala Neamului"

"Catedrala Neamului", un subiect tot mai mult discutat in ultima perioada, iar ceea ce se intampla consider ca este tot mai interesant.
Desi este criza, se pare ca proiectul va incepe anul acesta, si, mai mult de atat, va incepe pe baza unui imprumut de 200 milioane de euro facut de catre Patriarhia Romana pentru ridicarea "la rosu" a constructiei. Cel mai probabil, va mai urma un imprumut de 200 milioane de euro pentru finalizarea catedralei .. finisaje, picturi, etc. Conform declaratiilor Patriarhiei, imprumutul va fi rambursat cu ajutorul credinciosilor. (Mai multe informatii: Gandul). In total ... vreo 400 milioane de euro.

Atata timp cat salariile si pensiile "credinciosilor" sunt reduse anul acesta (... cu 25, respectiv 15 procente), dupa cum stie toata lumea, inclin sa consider totusi ca nu este cel mai bun moment pentru o asemenea "investitie". Sau, faci o investitie in ceva care va aduce bani. Astfel, inclin sa cred ca in Romania "credinta" este o afacere destul de profitabila, atata timp cat acest imprumut va fi rambursat in 15 ani. Oare, chiar nu mai avem unde ne inchina sau ruga ? Oare, chiar avem nevoie de o cladire "Înaltă cât un turn cu 30 de etaje, catedrala va avea 120 m lungime, 70 m lăţime şi 120 m înălţime şi se va desfăşura pe o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, fiind de zece ori mai mică decât Casa Poporului" pentru a "demonstra" acea stare numita "credinta" ? Oare, chiar asta este vointa populatiei crestin-ortodoxe in acest moment ? Culmea, cei mai afectati de catre situatia de acum din tara vor fi pensionarii/batranii, adica probabil tocmai cea mai mare parte a celor care mai ajung la biserica si care vor fi "rugati" sa ajute la construirea catedralei. Inclin sa cred ca nu este vorba doar de credinta aici ...

Chiar avem nevoie de "tichie de margaritar" ? Oare nu am putea sa folosim banii aia altfel, mai ales acum ? Sunt destui oameni care nu au cu ce sa isi cumpere macar o paine, de ce nu incearca Patriarhia sa ii ajute, daca statul considera ca nu mai are cum ? Nu bani ... alimente, haine, si de ce nu un adapost, in care daca stam si ne gandim bine se poate face si o educatie "crestina", si nu numai. Traim intr-o lume in care tot mai multi ajung sa cerseasca, in care nu este zi sa nu vad pe cineva cautand in pubele de gunoi, dupa ceva de mancare in cele mai multe cazuri, si aici nu este vorba doar de Bucuresti. Repet, ajutoarele nu ar trebui sa fie in bani, ca asa nu se va sti niciodata unde vor ajunge cu adevarat banii... Mai mult de atat, cred ca ceea ce am spus aici ar putea fi realizabil doar cu bani ce vor constitui diverse "comisioane" existente in tot procesul de constructie a Catedralei Neamului. Sau cel putin o paine si o conserva zilnic pentru macar o parte din cei ce nu au nici macar atat.

Cred totusi ca nu trebuie sa construim Credinta in Dumnezeu pe bani, sau pe o temelie de beton. Dupa cum se spune, sunt Crestin-Ortodox, dar vad tot mai des ca lucrurile in care am fost invatat sa cred nu mai exista. Prefer sa imi caut credinta in suflet.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...